real time web analytics
menu

... zorgtoeslag als tegemoetkoming in de zorgkosten

De als maar stijgende zorgkosten in Nederland leiden tot hogere zorgverzekeringspremie's en bij steeds meer mensen tot financieel lastige situaties. Daarom kent de Nederlandse fiscale wetgeving de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de zorgkosten en zorgverzekering die uitbetaald wordt door de belastingdienst.

De zorgtoeslag is ervoor iedereen

De zorgverzekering is er voor iedere Nederlander die aan de gestelde voorwaarde voldoet:

 • u bent 18 jaar of ouder;
 • u heeft de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning;
 • u heeft minimaal een basisverzekering bij een ziektekostenverzekering;
 • u verzamelinkomen wordt getoetst aan de grens voor de zorgtoeslag.

Voorwaarden voor zorgtoeslag

Om zorgtoeslag te krijgen moet u:

aanvragen zorgtoeslag administratiekantoor

 • 18 jaar of ouder zijn (de zorgtoeslag gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin u 18 bent geworden);
 • een Nederlandse zorgverzekering hebben;
 • Vanaf 2023 geldt dat uw inkomen niet hoger is dan € 38.520,- (voor alleenstaanden). Voor meerpersoonshuishoudens geldt een maximum gezamenlijk inkomen van € 48.224,-;
 • de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben (uw toeslagpartner moet ook de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben);
 • niet meer vermogen hebben dan € 127.582,- (voor alleenstaanden) of € 161.329,- gezamenlijk (voor partners).

Geen zorgtoeslag bij veel vermogen

Uw vermogen uit box 3 van de inkomstenbelasting telt mee voor uw recht op zorgtoeslag. Dat is bijvoorbeeld uw spaargeld of beleggingen, maar de eigen woning valt hier niet onder.

Uw vermogen op 1 januari 2023

Het heffingsvrije vermogen is € 57.000,- voor alleenstaanden en € 114.000,- voor partners. Uw vermogen mag echter niet hoger zijn dan:

 • € 127.582 als u alleenstaand bent;
 • € 161.329 gezamenlijk vermogen als u een fiscale partner heeft.

Zorgtoeslag aanvragen

De adviseur van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies helpt u graag met de aanvraag van u zorgtoeslag. Als u in aanmerking komt voor zorgtoeslag is de hoogte van de zorgtoeslag afhankelijk van uw verzamelinkomen.

Neemt u gerust eens contact op met de adviseur van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies om te laten toetsen of u recht heeft op zorgtoeslag, door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier.

 

Onze klanten komen uit de regio van Amsterdam - AlkmaarAkersloot - Assendelft - BeverwijkCastricum - Driehuis - Haarlem - Heemskerk - Heiloo - Koog aan de Zaan - Krommenie - Limmen - Santpoort - Spaarndam - Uitgeest - Velsen - Velserbroek - Wijk aan Zee - Wormerveer - IJmuiden - Zaandijk - Zaandam. Komt u van verder, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom bij ons administratiekantoor en komen wij graag bij u langs.

Een maatpakket dienstverlening voor u

Ondersteuning voor bedrijven en particulieren met een pakket aan administratieve, financiële en fiscale dienstverlening, dat we voor elke klant op maat samenstellen. 

Voor uw financiële administratie en salarisadministratie

Meer over onze diensten

Wij bieden u de kwaliteit, betrouwbaarheid en service die u van uw boekhouder mag verwachten.

U kunt verwachten dat alles correct, tijdig en tegen een gunstig tarief verwerkt wordt. Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek.

Waarmee kunnen we u van dienst zijn?

Direct contact opnemen

Vertrouwd door onze klanten