real time web analytics
menu

... Sponsoring aftrekbaar

Is sponsoring aftrebaar van de belasting?

Als ondernemer krijg je vast wel eens de vraag of je een persoon, vereniging of evenement wilt sponsoren. Maar hoe word je sponsor, wat levert het op en is sponsoring aftrekbaar?

Sponsoring vindt plaats op kleine en grote schaal. Op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Van Eurovisie Songfestival en professionele voetbalclub tot plaatselijke braderie.

Wat is sponsoring?

Sponsoring is de financiële of materiële investering in een project, programma of persoon op het gebied van sport, cultuur en entertainment, of een maatschappelijk doel. De gesponsorde levert een zakelijke tegenprestatie, zoals communicatiemogelijkheden, sponsorbord, shirtsponsering ect. en ontvangt hiervoor van de ondernemer/sponsor vaak een vergoeding. Deze vergoeding kan in natura zijn, denk hierbij aan levering van een dienst of goederen. (de lokale supermarkt die de lokale school sponsort met het kerstdiner, in de vorm van het leveren van eten en drinken).

Maar meestal is deze sponsor vergoeding in de vorm van geld.

De ondernemer/sponsor ontvangt altijd een tegenprestatie, anders is er sprake van een gift/donatie.

Je kunt sponsoren op verschillende gebieden, zoals:sponsoring

  • Sport, bijvoorbeeld een tennisclub ondersteunen.
  • Maatschappelijk, zoals een goed doel steunen.
  • Evenementen, denk aan een festival sponsoren.
  • Kunst- en cultuur, zoals verfmaterialen leveren aan een cultureel initiatief.
  • Wetenschappelijk, bijvoorbeeld een wetenschappelijk onderzoek steunen.

Het een sluit het ander niet uit, je combineert gemakkelijk verschillende mogelijkheden zoals het sponsoren van een marathonloop voor een goed doel. Dit is sport - en maatschappelijke sponsoring in één.

Is sponsoring aftrekbaar?

Zakelijke sponsoring

Wanneer jij als ondernemer sponsort in ruil voor publiciteit, dan zijn de sponsorkosten 100% aftrekbaar. Sponsoring vindt dan plaats vanuit een zakelijk oogpunt. Denk aan naamsbekendheid, product- of merkintroductie en personeelswerving. Hierbij wordt ook de btw als voorbelasting verwerkt in je aangifte omzetbelasting. De gesponsorde schrijft een factuur uit aan jouw bedrijf en over deze sponsorbijdragen wordt btw geheven. Deze kostenpost is ook aftrekbaar wanneer je onderneming in het betreffende jaar fiscaal verlies lijdt.

Sponsoring zonder tegenprestatie, wordt gezien als gift/donatie en is niet altijd aftrekbaar.

Privé sponsoring

Bij sponsoring uit privéoogpunt (geen zakelijk belang) is er sprake van een gift. Ook bij een gift zijn de kosten (deels) aftrekbaar. Hieraan is wel een aantal voorwaarde verbonden.

Sponsor doel bepalen

Sponsoring is niet alleen weggelegd voor grote organisaties, hoewel die doorgaans wat meer te besteden hebben dan een mkb’er of zzp’er. Budgetten variëren. Denk niet te groot, lokaal zijn er ook genoeg initiatieven. Advertenties van jouw bedrijf op de website, jouw bedrijfsnaam in socialmediaberichten of je bedrijfslogo in het programmaboekje van een theatergezelschap. En je kunt ook een kleiner onderdeel van een evenement sponsoren in plaats van het hele evenement.

Vragen over sponsoring en de aftrekbaarheid daarvan

De adviseur van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies helpt u graag met het bepalen van de aftrekbaarheid van de sponsoring. Wilt u sponsoren of heeft u daar vragen over, neem dan gerust contact met ons op.

Neemt u gerust eens contact op met de adviseur van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies om uw vragen te beantwoorden, door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier.

 

Onze klanten komen uit de regio van Amsterdam - AlkmaarAkersloot - Assendelft - BeverwijkCastricum - Driehuis - Haarlem - Heemskerk - Heiloo - Koog aan de Zaan - Krommenie - Limmen - Santpoort - Spaarndam - Uitgeest - Velsen - Velserbroek - Wijk aan Zee - Wormerveer - IJmuiden - Zaandijk - Zaandam. Komt u van verder, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom bij ons administratiekantoor en komen wij graag bij u langs.