real time web analytics
menu

Kleine ondernemersregeling voor de btw, de KOR

De kleine ondernemersregeling, afgekort de KOR, is in het leven geroepen om kleine en startende ondernemers een steuntje in de rug te geven. Als ondernemer dien je namelijk  btw aangifte (aangifte omzetbelasting te doen. (kwartaal, maand of per jaar)

Bij de aangifte omzetbelasting geef u de omzet en te af te dragen btw op. daarbij mag u ook btw voorbelasting in aftrek nemen, of te wel de btw die bij u in rekening is gebracht door uw leveranciers.

Daarbij kan het zijn dat u als ondernemer in aanmerking kan komen voor de kleine ondernemersregeling.

Wanneer komt u in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling?

U kunt in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling als u op jaarbasis niet meer van € 20.000,- aan omzet factureert naar uw klanten. Let op dit betreft uw omzet (de facturen die u stuurt naar uw klanten) en niet wat uw aan winst maakt binnen uw onderneming.

Omzetgrens voor de KOR - wat telt mee en wat niet?

Als uw omzet niet meer is dan € 20.000 per kalenderjaar kunt u kiezen voor deelname aan de KOR.

Hoe berekent u de hoogte van uw omzet?

  • Als u nog niet deelneemt aan de KOR en u btw berekent over uw prestaties, dan telt deze btw niet mee als omzet. Uw omzet is het totaal van alle bedragen die u aan uw klanten berekent, exclusief de btw.
  • Als u al wel deelneemt aan de KOR, dan mag u geen btw in rekening brengen aan uw klanten. Uw omzet is dan het totaal van alle bedragen die u aan uw klant berekent.

LET WEL OP, U MAG DAN OOK GEEN BTW IN AFTREKKEN NEMEN ALS VOORBELASTING, U KRIJGT DUS OOK GEEN BTW TERUG!

HIER IS DE INREKENING GEBRACHT BTW OP UW KOSTEN VAN UW LEVERANCIERS EEN EXTRA KOSTENPOST

Komt u in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling, KOR?

U kunt gebruik maken van de kleine ondernemersregel als uw aan 4 voorwaarden voldoet:

4 voorwaarden kleine ondernemersregeling

  • U hebt een eenmanszaak of uw onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma.kleineondernemersregeling kor omzetbelasting btw
  • U factureert niet meer dan € 20.000,- btw betalen in een jaar.
  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
  • U voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

De kleine ondernemersregeling geldt niet voor rechtspersonen, zoals bv's, stichtingen of verenigingen. De regeling geldt daarom ook niet als één van de maten in een maatschap een rechtspersoon is. 

Specifieke situaties

In een aantal specifieke situaties is de kleine ondernemersregeling niet van toepassing. Dat geldt in de volgende situaties:

  • landbouwers, veehouders, tuin- of bosbouwers die kiezen voor de normale btw-regels
  • verhuurders die kiezen voor belaste verhuur

Meer dan 1 bedrijf binnen een eenmanszaak

Hebt u meerdere bedrijven binnen een eenmanszaak? Dan moet u de btw van die bedrijven bij elkaar optellen om de btw-vermindering te berekenen. De regeling geldt namelijk per ondernemer en niet per bedrijf. Maar hebt u een eenmanszaak en neemt u ook deel in een vof, dan hoeft u de bedragen niet bij elkaar op te tellen.

Starten, stoppen of overnemen

Als u een bedrijf start, stopt of overneemt, heeft dat geen effect op de kleine ondernemersregeling. U mag dus gewoon de kleine ondernemersregeling (blijven) toepassen alsof u het bedrijf het hele jaar hebt gehad.

Afmelden voor de KOR

Als u bent aangemeld voor de KOR, kunt u zich pas na 3 jaar afmelden. Als uw omzet boven de € 20.000 in 1 kalenderjaar komt, moet u zich direct afmelden voor de KOR. Kijk voor uitgebreide informatie bij 'Afmelden voor de kleine ondernemersregeling (KOR)'.

Administratiekantoor DMQ helpt u met het berekenen van de kleine ondernemersregeling

Administratiekantoor DMQ Administratie & Advies kan voor uw situatie de kleine ondernemersregeling berekenen. Heeft u hulp nodig met de kleine ondernemersregeling en uw btw aangifte, schakel dan direct de hulp in van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies, wij bieden u de kwaliteit, betrouwbaarheid en service die u van uw administratiekantoor mag verwachten. Kijk eens bij onze diensten wat wij voor u kunnen betekenen. Neem contact met ons op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier.

Een maatpakket dienstverlening voor u

Ondersteuning voor bedrijven en particulieren met een pakket aan administratieve, financiële en fiscale dienstverlening, dat we voor elke klant op maat samenstellen. 

Voor uw financiële administratie en salarisadministratie

Meer over onze diensten

Wij bieden u de kwaliteit, betrouwbaarheid en service die u van uw boekhouder mag verwachten.

U kunt verwachten dat alles correct, tijdig en tegen een gunstig tarief verwerkt wordt. Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek.

Waarmee kunnen we u van dienst zijn?

Direct contact opnemen

Vertrouwd door onze klanten