real time web analytics
menu

Transitievergoeding

Het is nooit leuk om hiermee in aanraking te komen. Vaak volgen er door het aangekondigde ontslag, onzekere tijden. Hierbij is het verstandig om u te laten begeleiden en ondersteunen door een specialist die weet wat hem te doen staat.

Hoe hoog is de transitievergoeding

De transitievergoeding wordt berekend door het maandsalaris en de duur van de arbeidsovereenkomst:

          * Een derde van het maandsalaris per dienstjaar voor de eerste tien dienstjaren

          * De helft van het maandsalaris per dienstjaar na het tiende dienstjaar

Transitievergoeding berekenen (voorbeeld)Transitievergoeding administratiekantoor boekhouder

Hier onder een voorbeeld van de transitievergoeding:

Een werknemer van 48 jaar is 14 jaar in dienst, zijn bruto maandsalaris (inclusief 8% vakantiegeld) € 3.240.

De eerste tien dienstjaren ontvangt hij een derde maandsalaris per dienstjaar 10 * 1/3 * € 3.240 = € 10.800

Voor de 4 dienstjaren daarna een half maandsalaris per gewerkt jaar: 4 * 1/2 * € 3.240 = € 6.480

De transitievergoeding is € 10.800 + € 6.480 = € 17.280

Transitievergoeding overgangsregeleing berekenen 50 plussers (voorbeeld)

Een werknemer van 55 jaar is 20 jaar in dienst, zijn bruto maandsalaris (inclusief 8% vakantiegeld) € 4.500,-

Deze werknemer komt in aanmerking voor de regeling transitievergoeding voor vijftigplussers, omdat de werknemer ouder dan 50 jaar is en ten minste 10 jaar in dienst is geweest.

Ieder jaar na zijn 50e in dienst = 1 maandsalaris; dit betekened in dit geval 5 maanden

5 * € 4.500,- = € 22.500,-

De werknemer heeft 15 dienstjaren voor zijn 50e verjaardag:

De eerste 10 dienstjaren ontvangt hij 1/3 maandsalaris per dienstjaar

10 * 1/3 * € 4.500,- = € 15.000

Voor de resterende 5 dienstjaren 1/2 maandsalaris per dienstjaar

5 * 1/2 * € 4.500,- = € 11.250

De transitievergoeding is € 22.500 + € 15.000 + 11.250 = € 48.750,-

 

Transitievergoeding gemaximeerd

De transitievergoeding bedraagt maximaal € 76.000,- (2017 is dit maximaal € 77.000,-) of het jaarsalaris als dat hoger is dan € 76.000,-

Transitievergoeding voor 50-plussers

Voor vijftigplussers geldt een overgangsregeling transitievergoeding, omdat zij moeilijker een nieuwe baan vinden dan jongere werknemers. Vijftigplussers die minimaal 10 jaar bij de werkgever in dienst zijn, krijgen een transitievergoeding van 1 maand over de dienstjaren dat zij na hun 50e in dienst zijn. Voor de dienstjaren die zij voor hun 50e in dienst zijn, geldt de reguliere berekeningswijze

Om de financiële belasting voor kleine MKB werkgevers te beperken, geldt deze hogere 50-plus transitievergoeding niet voor kleine MKB-bedrijven met minder dan 25 werknemers.

Heeft u recht op een transitievergoeding

U ontvangt een transitievergoeding als uw dienstbetrekking eindigt door ontslag na toestemming van UWV, door de kantonrechter of middels wederzijds goedvinden. Ook is de transitievergoeding beschikbaar als een tijdelijk contract eindigt en de werkgever niet verlengt. Verder heeft u recht op de vergoeding als u zelf de arbeidsovereenkomst beëindigt vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkgever. Het dienstverband moet 2 jaar of langer hebben geduurd.

Transitievergoeding tijdig ontvangen

U moet de transitievergoeding binnen 1 maand na afloop van de dienstbetrekking ontvangen. Een vlotte uitkering is noodzakelijk, omdat de mogelijkheid om de kantonrechter te laten beslissen over een geschil over de transitievergoeding, binnen 3 maanden na afloop van dienstbetrekking vervalt. Als de werkgever de transitievergoeding niet tijdig betaalt, is hij wettelijke rente (2%) verschuldigd. U heeft 3 maanden de tijd om een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter om uw transitievergoeding op te eisen, mocht uw werkgever niet willen of kunnen betalen.

Transitievergoeding niet ontvangen?

Denkt u recht te hebben op een transitievergoeding, maar weigert uw werkgever te betalen ? Neem contact met uw rechtsbijstand verzkering of met ons op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier.

Transitievergoeding of hogere kantonrechtersformule?

Om een ontslagprocedure bij UWV of kantonrechter te voorkomen, zal een werkgever ontslag onderling willen regelen. Dit mag, u bepaalt wel zelf of u ermee akkoord gaat. De werkgever “biedt” u dan een HOGERE ontslagvergoeding aan dan de transitievergoeding, bijvoorbeeld de kantonrechtersformule. De kantonrechtersformule is globaal 1 maand per gewerkt jaar, waar de transitievergoeding begint met 1/3 maand per gewerkt jaar. De exacte hoogte van de ontslagvergoeding wordt onderhandeld tussen werkgever en werknemer. De werknemer laat zich meestal bijstaan door een arbeidsjurist. De afspraken over de ontslagvergoeding worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Administratiekantoor DMQ helpt u met het berekenen van uw transitievergoeding

Administratiekantoor DMQ Administratie & Advies kan voor uw situatie de transitievergoeding berekenen. Heeft u hulp nodig met het berekenen van uw transitievergoeding, schakel dan direct de hulp in van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies, wij bieden u de kwaliteit, betrouwbaarheid en service die u van uw administratiekantoor mag verwachten. Kijk eens bij onze diensten wat wij voor u kunnen betekenen. Neem contact met ons op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier.

Een maatpakket dienstverlening voor u

Ondersteuning voor bedrijven en particulieren met een pakket aan administratieve, financiële en fiscale dienstverlening, dat we voor elke klant op maat samenstellen. 

Voor uw financiële administratie en salarisadministratie

Meer over onze diensten

Wij bieden u de kwaliteit, betrouwbaarheid en service die u van uw boekhouder mag verwachten.

U kunt verwachten dat alles correct, tijdig en tegen een gunstig tarief verwerkt wordt. Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek.

Waarmee kunnen we u van dienst zijn?

Direct contact opnemen

Vertrouwd door onze klanten