real time web analytics
menu

ZZP’er Wetgeving DBA uitgesteld tot 1 juli 2018

Nog steeds blijft er veel onduidelijkheid bestaan voor de nieuwe wetgeving voor ZZP Nederland. De DBA is weer uitgesteld. De handhaving van deze wetgeving zal tot 1 juli 2018 niet gecontroleerd en gehandhaafd worden.
De handhaving van de nieuwe regels voor zzp’ers wordt nog langer opgeschort. De wet blijft tot in ieder geval 1 juli 2018 in de ijskast. Tot die tijd krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers dus geen boetes of naheffingen als achteraf wordt geconstateerd dat de zzp-constructie eigenlijk neerkwam op een verkapte dienstbetrekking.
Nadat er berichten kwamen over zzp’ers die door de onduidelijkheid over de nieuwe regels van de wet DBA massaal opdrachten verloren, werd de handhaving ervan opgeschort. Eerder was dat tot 1 januari 2018. Nu een nieuw kabinet nog niet in zicht is om het vraagstuk op te pakken, is die periode verlengd tot halverwege 2018.

ZZP Nederland verliest steeds meer omzet

ZZP adviseurs en consultants zien nog steeds hun omzet dalen in vergelijking met voorgaand jaren. Onder ZZP Nederland blijkt dat slechts 50% van alle zzp’ers eenzelfde omzet heeft als voorgaande jaren, de overige ZZP’ers melden dalingen van minsten 30%.

ZZP’er zoekt zijn omzet in het buitenland

Inmiddels blijkt dat top consultants en adviseurs uit wijken naar het buitenland, hierbij zijn Denemarken, de UK, België en Duitsland gelievende landen onder ZZP Nederland. Hierbij lijken ook de gevolgen voor de schatkist nog niet in te schatten. De inkomstenbelasting afdracht in Nederland zal een stuk lager worden.

Wel een naheffing en boete bij bewuste overtreders

Wel zullen enkele bedrijven die evident in overtreding zijn omdat ze met schijnconstructies werken, alsnog kunnen worden aangepakt.
Volgens het ministerie van Financiën gaat het dan om situaties waarin sprake is van „listigheid, valsheid of samenspanning en situaties die leiden tot ernstige concurrentievervalsing, economische of maatschappelijke ontwrichting of waarin het risico aanwezig is van uitbuiting”.

Bent u ZZP er en heeft u vragen?

Bent u zelf ZZP er en heeft u vragen over de uw risico's, neemt u dan gerust contact op met administratiekantoor DMQ Administratie & Advies op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier, natuurlijk mag u ons ook altijd bellen.

Terug naar het nieuws overzicht                                                               naar de homepagina.