real time web analytics
menu

De voorlopige aanslag 2018

Deze maand stuurt de belastingdienst weer de voorlopige aanslag voor het jaar 2018. Heeft u een voorlopige aanslag ontvangen, controleer deze dan goed. Weet u niet hoe dit werkt, laat het uw belastingadviseur dan doen.

Is uw voorlopige aanslag te hoog of te laag?

Als uw voorlopige aanslag te hoog of te laag is dan moet u dit laten aanpassen, dit kunt u doen door een hernieuwde voorlopige aangifte in te dienen voor het jaar 2018. Dit kunt u zelf via de belastingdienst regelen. Log hiervoor in bij de Belastingdienst met uw digid.

Voorlopige aanslag 2018 aanpassen

Weet u niet hoe dit werkt dan kan uw belastingadviseur van Administratiekantoor DMQ Administratie & Advies dit voor u regelen. In overleg met u stellen wij gezamenlijk de hoogte vast.

Geen voorlopige aanslag 2018 ontvangen?

Heeft u geen voorlopige aanslag 2018 ontvangen, maar moet u wel jaarlijks belasting betalen of krijgt u belasting terug (door bijvoorbeeld u hypotheekrente aftrek) dan kunt u een voorlopige aanslag aanvragen bij de belastingdienst. Doe dit tijdig als u belasting moet betalen en voorkom zo een hoge rente op uw voorlopige aanslag 2018.

Voorkom belastingrente door een tijdige voorlopige aanslag 2018

U kunt hoge belastingrente voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen die de te betalen belasting zoveel mogelijk benadert. Ook bij een teruggaaf is het raadzaam om een voorlopige aanslag aan te vragen. Hiermee voorkomt u dat uw geld renteloos bij de Belastingdienst uitstaat.

Tijdig betekent voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2018 dat voor 1 mei 2018 een voorlopige aanslag moet zijn aangevraagd. De Belastingdienst zal dan geen belastingrente berekenen over deze voorlopige aanslag.

Hoogte belastingrente

De regels omtrent de rente van de Belastingdienst zijn de afgelopen jaren drastisch gewijzigd. Zo is de rente zeer hoog, zeker in vergelijking met het huidige rendement op een spaarrekening. Daarnaast behoort het sparen bij de Belastingdienst tot het verleden omdat in principe geen rente meer vergoed wordt door de Belastingdienst. Gelukkig kunt u de hoge belastingrente voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen.

De Belastingdienst berekent pas rente vanaf 1 juli na afloop van het belastingjaar. Voor het belastingjaar 2017 wordt dus vanaf 1 juli 2018 belastingrente in rekening gebracht. Bedenk echter dat als u een bedrag van de Belastingdienst tegoed heeft, u over het algemeen geen rente meer krijgt!

Belastingrente bij geen voorlopige aanslag

De hoogte van de belastingrente is afhankelijk van het soort belasting dat u moet betalen. Voor een aanslag vennootschapsbelasting bedraagt deze rente momenteel 8,05%! Deze rente is gebaseerd op de wettelijke rente voor handelstransacties. Bij een daling van deze wettelijke rente zal de belastingrente niet veel mee dalen omdat wettelijk is bepaald dat deze belastingrente altijd minimaal 8% bedraagt.

Let op! Houd rekening met een belastingrente voor de vennootschapsbelasting van minimaal 8%. Op dit moment bedraagt deze rente zelfs 8,05% en de rente zal verder stijgen als de wettelijke rente voor handelstransacties stijgt.

Voor andere belastingaanslagen (waaronder de inkomstenbelasting) bedraagt de belastingrente momenteel 4%. Deze rente is gebaseerd op de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Deze bedraagt momenteel 2%, maar helaas geldt ook hier een wettelijk minimum dat in dit geval 4% bedraagt.

Voorlopige aanslag 2018 aanvragen of wijzigen

Wilt u een voorlopige aanslag aanvragen of wilt u uw voorlopige aanslag laten wijzigen, neemt u dan gerust eens contact op met administratiekantoor DMQ Administratie & Advies. Wij bieden u de kwaliteit, betrouwbaarheid en service die u van uw boekhouder mag verwachten. Kijk eens bij onze diensten wat wij voor u kunnen betekenen. Neem contact met ons op door de mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak gebruik van het contactformulier. Bellen mag natuurlijk ook.

Onze klanten komen uit de regio van Amsterdam - AlkmaarAkersloot - Assendelft - BeverwijkCastricum - Driehuis - Haarlem - Heemskerk - Heiloo - Koog aan de Zaan - Krommenie - Limmen - Santpoort - Spaarndam - Uitgeest - Velsen - Velserbroek - Wijk aan Zee - Wormerveer - IJmuiden - Zaandijk - Zaandam. Komt u van verder, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom bij ons administratiekantoor en komen wij graag bij u langs.