De samenwerkende organisaties van boekhouders, administratiekantoren en accountants constateren dat er bij verschillende sectoren grote belastingschulden zijn ontstaan sinds het uitbreken van het coronavirus in Nederland.
boekhouders, administratiekantoren en accountants constateren dat er gezamenlijk voor maar liefst 16 miljard aan belastingschulden is ontstaan tijdens de corona crisis. In samenwerking heeft het ministerie van Financiën onlangs becijferd welke sectoren de meesten schulden hebben.
Uitstel aanvragen
Sinds het begin van de coronacrisis kunnen ondernemers uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Boekhouders en administratiekantoren hebben hun handen volg gehad met het aanvragen van uitstel
De onderzoekers van ABN Amro becijferden hoeveel maanden winst er gemaakt moet worden, voordat alle belastingen zijn betaald. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting, loonheffingen, sociale premies en inkomstenbelasting.
Hoge schulden in veel sectoren
Vooral de belastingschuld van cateringbedrijven is door de verplichten maatregelen van de regering, immens hoog opgelopen. Volgens de laatste berekeningen zouden ze maar liefst vier jaar nodig hebben om hun schuld bij de Belastingdienst af te lossen. Hotels zijn met het aflossen ongeveer 17 maanden bezig en restaurants en cafés negen maanden.
Maar volgens vele boekhouders en administratiekantoren moet de Retail ook flink dokken. Kledingwinkels hebben gemiddeld een belastingschuld van 91.000 euro per bedrijf. Bij schoenenwinkels ligt dit nog een stuk hoger, namelijk op 115.000 euro.
Horeca
De horeca heeft natuurlijk hele harde klappen gehad. Ruim 25 procent van de horecasector kampt met een belastingschuld. Ruim 16.000 bedrijven hebben samen een schuld van meer dan 943 miljoen euro, dat is gemiddeld 57.000 euro per bedrijf. Omgerekend zou iedere Nederlander dit jaar nog 223 biertjes per persoon moeten drinken om de horeca uit de schulden te krijgen.
Als de winsten terugkeren naar het niveau van 2019, zijn de horecaondernemingen gemiddeld een jaar bezig om terug te betalen. Echter volgens vele berekeningen verwachten boekhouders en administratiekantoren dat de winsten voor de aankomende jaren echter lager zullen uitvallen, waardoor ook meer tijd nodig is om het geld aan de fiscus terug te betalen.
Hotels zijn de koplopers
Hotels hebben een belastingschuld van 205.000 euro per bedrijf. Dit komt er op neer dat de hotels de hoogste gemiddelde schuld binnen de horeca hebben. Echter is er bij de hotel branche wat meer spek op de botten dan bij de andere takken van de horeca.
Het blijkt toch echt de catering te zijn die er het langst over zal doen om de belastingschulden terug te betalen. Cateringbedrijven maken minder winst en hadden het voor de coronacrisis ook al niet makkelijk, marge zijn laag en kosten blijven maar oplopen, waardoor ze volgens de berekening van hun boekhouder, minstens vier jaar nodig hebben om de belastingschulden af te betalen.
Boekhouders en administratiekantoren verwachten dat Hotels hier maar zeventien maanden voor nodig en de meeste cafés maar negen maanden. Wel wisselt het beeld sterk. Zo hebben hotels in Amsterdam die afhankelijk zijn van toeristen uit het buitenland het moeilijker dan hotels in Oost-Nederland die ook veel toeristen uit eigen land trekken.
Restaurants
Dat restaurants lange tijd de deuren gesloten moesten houden, heeft er flink in gehakt. Ruim 43 procent van de restaurants heeft volgens het onderzoek een belastingschuld uitstaan. De restaurants hebben er negen maanden voor nodig om dit terug te betalen, mits hun maandelijkse winst straks gelijk is aan die in 2019.
Winkels
In de detailhandel heeft 11 procent van de bedrijven een belastingschuld. In totaal hebben ruim 15.000 bedrijven een schuld van 1,1 miljard euro, wat neerkomt op een gemiddelde schuld van ruim 72.000 euro per bedrijf.
Vooral veel kleding- en schoenenwinkels hebben uitstel van belastingbetaling aangevraagd. In de kledingbranche heeft 33 procent van de winkels een schuld opgebouwd en in schoenenbranche is dit zelfs twee procent meer. Kledingwinkels hebben gemiddeld een schuld van 91.000 euro. Bij schoenenwinkels ligt de gemiddelde schuld op 115.000 euro.
Supermarkten
Opvallend is dat ook supermarkten door hun boekhouder uitstel van betaling hebben laten aanvragen bij de fiscus. Het gaat om ongeveer 13 procent van de supermarkten en 12 procent van de voedingsspeciaalzaken. Volgens vele boekhouders en administratiekantoren was dit echter niet nodig, vele supermarkten hebben over het algemeen goede zaken gedaan omdat de horeca dicht was.
Boekhouder, administratiekantoren en accountants erg voorzichtig
Uit onderzoek blijkt dat boekhouder, administratiekantoren en accountants vooral bij de eerste lockdown erg voorzichtig te werk zijn gegaan. Vele boekhouders, administratiekantoren en accountant gaven het advies aan hun klanten om direct uitstel van betaling aan te vragen bij de belastingdienst. Dit voornamelijk uit voorzorg, omdat niemand wist wat er nog zou gebeuren.
Bij de eerste lockdown, toen de coronacrisis nog nieuw was, vroegen veel bedrijven uitstel van betaling aan bij de fiscus. Dat was waarschijnlijk ook deels uit voorzorg. Uit de CBS-gegevens blijkt namelijk dat van de 233.835 bedrijven die aanvankelijk uitstel aanvroegen, 34.430 hun belastingverplichtingen alweer hebben voldaan.
Boekhouder, administratiekantoren en accountants verwachten dat er vanaf oktober een start gemaakt zal worden met het betalen van de uitgestelde belastingschulden. De belastingdienst heeft al aangegeven dat ze hier 36 maanden de tijd voor hebben. Echter klinken er op die moment geluiden van uit politiek Den Haag, dat deze termijn mogelijk wordt opgerekt naar 48 maanden. Het oplopen van de schulden wordt door vele boekhouders, administratiekantoren en accountants wel als een groot toekomstig probleem gezien en zal in bepaalde branche en sectoren nog tot grote financiële problemen lijden.
Vraag uw boekhouder, administratiekantoor of accountant om hulp
Durf uw boekhouder, administratiekantoor of accountant om hulp te vragen. Zij weten wat de mogelijkheden zijn en kennen uw situatie. Schroom niet om te vragen, u bent niet de enige die in deze financiele problemen heeft en alle hulp kan gebruiken. Uw boekhouder, administratiekantoor of accountant is er voor u.
Geen boekhouder, administratiekantoor of accountant
Heeft u geen boekhouder, administratiekantoor of accountant neemt u dan gerust contact op met de boekhouder van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies. Dit kan door ons te mailen op