real time web analytics
menu

Zwarte lijst grote bedrijven

Het MKB-Nederland gaat een zwarte lijst opstellen met grote bedrijven die te lang wachten met betalingen aan kleinere toeleveranciers. Uit onderzoek blijkt dat vooral de kleine ondernemer in Nederland leidt onder het slechte betalingsgedrag van de grote bedrijven. De kleine ondernemer heeft vaak elke euro nodig om rond te kunnen komen terwijl er bij de grote bedrijven liquide middelen genoeg zijn om de rekening te kunnen betalen.

Daarnaast heeft een kleine ondernemer niet de stoot kracht en middelen om een grote onderneming onder druk te zetten en willen zij hun grote klant ook niet kwijt raken en hebben zij het maar te slikken.

MKB Nederland directeur laat weten dat "Er een einde moet komen aan de veel te lange betaaltermijnen die kleinere ondernemers krijgen opgelegd".

Volgens de organisatie moeten grote bedrijven zich veel beter gaan realiseren wat de gevolgen kunnen zijn als zij kleine leveranciers te laat betalen. Door late betalingen zien zij hun liquiditeitspositie verslechteren en kunnen zij in de problemen raken. 

Gemiddeld wordt een factuur na 36,5 dagen betaald, maar excessen komen volgens de ondernemersvereniging nog te vaak voor. 

Eerste waarschuwing per brief

Wanbetalers krijgen eerst een brief. Hierin worden zij opgeroepen zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij Betaalme.nu, een initiatief van een aantal grote bedrijven die in convenanten vastleggen op welke manier zij kleine bedrijven sneller gaan betalen.

De Tweede Kamer praat maandag over een initiatiefnota van het CDA. De partij wil het mogelijk maken grote opdrachtgevers een boete op te leggen als zij hun rekening niet binnen de wettelijke termijn van zestig dagen betalen. 

MKB-Nederland denkt echter niet dat dit iets oplost. "Kleine bedrijven zijn vaak afhankelijk van die grote opdrachtgever. Ze durven al nauwelijks een incassobureau achter hun grote klanten aan te sturen, laat staan dat ze een boete in rekening gaan brengen", aldus de organisatie. Praat met u boekhouder of administratiekantoor

Praat met uw boekhouder of administratiekantoor

Heeft u ook te maken met bedrijven die u slecht betalen, praat eens met u boekhouder of administratiekantoor om te bekijken wat u zelf nog kunt ondernemen om u geld snel te ontvangen. Mocht dat niet helpen, dan kan u boekhouder of administratiekantoor nog als mediator optreden en samen tot een goede snelle oplossing komen. Neemt u dan gerust contact met administratiekantoor DMQ Administratie & Advies op en wij helpen uw graag bij het gezamenlijk oplossen van eventuele wanbetalers. U kunt contact met ons op nemen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via ons contactformulier.

Terug naar het nieuws overzicht                                                               naar de homepagina