real time web analytics
menu

 ... een aanmerkelijk belang in een onderneming

U heeft als aandeelhouder een aanmerkelijk belang in een vennootschap maar hoe moet u daar nu mee omgaan. Gelden er specifieke fiscale regels? De adviseur van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies weet precies hoe dit werkt.

Wanneer heb je een aanmerkelijk belang

Een aanmerkelijk belang ontstaat als u, eventueel samen met uw fiscale partner, direct of indirect meer dan 5% belang heeft in binnenlandse- of buitenlandse vennootschap. Als vennootschappen worden door de belastingdienst onder andere aangemerkt:

  • Naamloze Vennootschap (NV)
  • Besloten Vennootschap (BV)
  • Commanditaire Vennootschap (CV)
  • Limited (Ltd)
  • Aktiengesellschaft (Ag)
  • Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid (BVBA)

Aanmerkelijk belang en de meesleepregeling

Een aanmerkelijk belang kan ook ontstaan door de meesleepregeling. Dit houdt in dat ook de eventuele belangen/aandelen van je ouders, kinderen, kleinkinderen en hun fiscale partners mee tellen voor het eventuele aanmerkelijk belang van 5%. Als je zelf 2% van de aandelen in een vennootschap en je ouders bezitten 4% van deze zelfde vennootschap, dan heeft zowel u als uw ouders een aanmerkelijk belang van meer dan 5%. (namelijk 6%)

U en uw ouders dienen in de aangifte inkomstenbelasting dit aanmerkelijk belang op te geven in box 2.

Voordelen uit een aanmerkelijk belang

Als u en/of u fiscale partner een aanmerkelijk belang heeft (eventueel via de meesleepregeling) dient u in de aangifte inkomstenbelasting in box 2 alle ontvangen voordelen op te geven.

Aanmerkelijk belang, reguliere voordelen

Regulieren voordelen uit een aanmerkelijk belang zijn alle winstuitkeringen die u ontvangt uit het aanmerkelijk belang. Denk hierbij aan een dividend

aanmerkelijk belang dividendbelasting ab houder

uitkering, of een vast rendement uitkering van binnenlandse en buitenlandse beleggingsmaatschappijen.

Aanmerkelijk belang, vervreemdingsvoordelen

Een vervreemdingsvoordeel is een voordeel wat kan ontstaan bij verkoop van uw het aanmerkelijk belang. Het voordeel wat ontstaat door de

verkoopprijs van de aandelen af te trekken van de oorspronkelijke verkrijgingsprijs van deze aandelen is uw vervreemdingsvoordeel en  dit als zodanig te worden aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Aanmerkelijk belang en ook salaris

Heeft u een aanmerkelijk belang en ontvangt u ook een salaris van de vennootschap waarin u een aanmerkelijk belang heeft? Dan valt  dit niet onder de voordelen uit een aanmerkelijk belang. Uw salaris dient u aan te geven in box 1 van de aangifte inkomstenbelasting    en is inkomen uit een loondienst betrekking.

Aftrekbare kosten van een aanmerkelijk belang

Naast het opgeven van de voordelen uit een aanmerkelijk belang, mag u de gemaakte kosten die direct betrekking hebben op het verkrijgen van deze voordelen als kosten in aftrek nemen op de ontvangen voordelen uit het aanmerkelijk belang. Hierbij kunt u denken aan de rente en kosten van een eventuele lening, die u heeft afgesloten om het aanmerkelijk belang te verkrijgen.

Let wel: de betaalde of ingehouden dividendbelasting is niet als kosten aftrekbaar.

Aanmerkelijk belang, dividendbelasting tarief

Voor een aanmerkelijk belanghouder is een apart belastingregime van toepassing in de belastingwet. Alle voordelen die een aandeelhouder/aanmerkelijk belanghouder met zijn aanmerkelijk belang behaalt, zoals een verkoopwinst bij een aandelenoverdracht, dividend uitkering zijn belast tegen een tarief van 25%. Hiervan dient 15% bij het genietingsmoment te worden afgerekend en volgt de overig 10% in de aangifte inkomstenbelasting van het betreffende belastingjaar.

Aanmerkelijk belang aangifte

Natuurlijk zorgt de adviseur van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies ervoor dat uw positie als aanmerkelijk belanghouder samen met uw onderneming zo optimaal mogelijk wordt benut.

Laat uw aangifte aanmerkelijk belang verzorgen door de adviseur van administratiekantoor DMQ Administratie & Advies tegen een vriendelijk tarief. Vraag gerust om meer informatie en neem contact met ons op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via ons contactformulier.

 

Onze klanten komen uit de regio van Amsterdam - AlkmaarAkersloot - Assendelft - BeverwijkCastricum - Driehuis - Haarlem - Heemskerk - Heiloo - Koog aan de Zaan - Krommenie - Limmen - Santpoort - Spaarndam - Uitgeest - Velsen - Velserbroek - Wijk aan Zee - Wormerveer - IJmuiden - Zaandijk - Zaandam. Komt u van verder, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom bij ons administratiekantoor en komen wij graag bij u langs.